‘Overheid: maak ondernemen gemakkelijker’

Zelfstandig ondernemerschap lijkt een prachtige oplossing voor een betere balans tussen werk en privé. Maar dit is niet per definitie zo. De ervaringen met de werk-privébalans verschillen per type zelfstandig ondernemer. Dat ontdekte bestuurskundige Anne Annink, die vrijdag 17 maart promoveert met NWO-financiering uit het programma Onderzoekstalent. Volgens haar kan de overheid helpen de werk-privébalans te verbeteren, bijvoorbeeld door ondernemen gemakkelijker te maken.

Werken wanneer je wilt, tussendoor een wasje draaien, geen verantwoording meer afleggen aan een baas… Geen wonder dat je baan opzeggen en voor jezelf te beginnen voor 45% van de Europese werknemers vanwege die flexibiliteit en vrijheid aantrekkelijk lijkt. Van de totale Nederlandse beroepsbevolking is bijna 17 procent zelfstandig ondernemer.

Maar er is een keerzijde: meer autonomie en flexibiliteit wegen niet altijd op tegen de onzekerheid die ook bij zelfstandig ondernemen komt kijken. Bovendien hebben ondernemers over het algemeen een hogere werkdruk, meer financiële zorgen en minder steun van collega’s en de nationale overheid. Een betere werk-privébalans voor zelfstandig ondernemers is dus niet vanzelfsprekend. De ene zelfstandig ondernemer kan erg tevreden zijn, terwijl de andere bijna een burn-out heeft. Hoe kan dat?

Anne Annink vergeleek ondersteunend overheidsbeleid in alle Europese landen, analyseerde internationale surveydata en interviewde zelfstandige professionals, zoals tekstschrijvers, architecten, designers en consultants in Nederland, Zweden en Spanje.

Typen ondernemers

Op basis van haar onderzoek concludeert Annink dat zelfstandig ondernemers over het algemeen meer ‘happy’ zijn met hun werk-privébalans dan werknemers. Maar tegelijkertijd ervaren ze meer conflict in de verhouding tussen werk en gezin.

Ondernemers in een klantgerichte onderneming zijn minder tevreden. Last-minute opdrachten, onrealistische verwachtingen van de klant en het gevoel die klant te allen tijde tevreden te moeten stellen kunnen de werk-privébalans belemmeren. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de motivatie om eigen baas te worden. Ondernemers die starten omdat ze kansen zien (en dus niet noodgedwongen zelfstandig ondernemer zijn) zijn tevredener zijn met hun werk-privébalans.
Verder verklaart de nationale context onderlinge verschillen in de ervaren werk-privé balans: overheidsbeleid, de economische situatie en culturele aspecten in een land. Zo heeft het aanbieden van zwangerschapsverlof en kinderopvang opvallend genoeg geen significant effect op de mate van conflict tussen werk en gezin.

Twee andere ingrepen van de overheid met een positief effect: hoe makkelijker het is om een bedrijf te runnen in een land, hoe hoger de tevredenheid met werk-privébalans. Ook het terug kunnen vallen op een werkloosheidsuitkering draagt bij aan het welzijn.

Om de werk-privé balans van zelfstandige ondernemers te verbeteren stelt Annink voor dat overheid ondernemen gemakkelijker maakt. Het beginnen van een bedrijf, aanvragen van vergunning, het krijgen van financiering, belastingen – het kan allemaal eenvoudiger.

Annink raadt de overheid ook aan om verlof en kinderopvang flexibeler aan te bieden, zodat deze het ook voor ondernemers makkelijker maken om werk te combineren met een gezin. Een verplicht lang zwangerschapsverlof kan een pervers effect hebben. Als een ondernemer lang zijn bedrijf moet sluiten, raakt hij al zijn klanten kwijt. Daarnaast is er meer begrip en vertrouwen vanuit overheden nodig. ‘Het verstrekken van leningen en het aanbieden van onderwijs zijn twee manieren om zelfstandig ondernemers te ondersteunen in tijden van financiële onzekerheid.’

Ten slotte is er volgens Annink een rol voor zelfstandig ondernemers zelf: nadenken over de vraag of je wel écht eigen baas wilt zijn, de eigen werkomstandigheden in lijn brengen met het privéleven en het accepteren van praktische en emotionele steun.

Sneller betaald met duidelijke, nauwkeurige facturen

Als je een drukke mkb’er bent, heb je ongetwijfeld betere, interessantere en meer winstgevende dingen te doen dan de administratie. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden, het “papierwerk” speelt een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld de facturatie. Een gezonde cashflow hangt af van een effectieve facturatie. Jouw business hangt op zijn beurt af van een gezonde cashflow. 

 

Maak een goede eerste indruk

Stel dat je een nieuwe klant voor het eerst een factuur stuurt. Als het goed is heb je tot nu toe een goede indruk gemaakt, dus waarom zou je daar nu mee stoppen? Je factuur zegt net zoveel over jou als ieder ander communicatiemiddel. Daarom moet het jouw zakelijke houding reflecteren: professioneel, efficiënt en transparant. Fouten of onduidelijkheden kunnen al je harde werk tenietdoen en je merk en reputatie schaden.

Waarde vanaf de eerste stap

Als je dacht dat de enige toegevoegde waarde van bedrijfssoftware het kunnen e-mailen van je facturen is, vergis je je. Deze software kan vanaf het begin waarde toevoegen doordat je eenvoudig een duidelijke, nauwkeurige en professionele lay-out kunt maken, compleet met jouw branding en logo. Dat is niet alleen goed voor jouw imago, maar ook voor je cashflow: het Exact MKB Barometer-onderzoek van 2016 laat zien dat duidelijke en nauwkeurige facturen sneller afgehandeld worden.

Weet je het altijd 100% zeker?

Over nauwkeurigheid gesproken, als je facturen maakt in Word of Excel moet je echt scherp zijn. Project, ordernummer, geleverde producten of diensten, factuurdatum… en natuurlijk het correcte bedrag. Maar als je tig andere dingen te doen hebt, kun je dan altijd 100% zeker weten dat je alles helemaal goed doet?

Bespaar tijd, geld en moeite

Met online facturatiesoftware kun je dat wel. Je kunt zelfs ieder uur, onderdeel of product specificeren om iedere factuur zo transparant mogelijk te maken. Gegevens handmatig invoeren behoort nu tot het verleden – net als de fouten die ermee gepaard gaan.

Nieuw: Automatische Incasso

Het op tijd betalen van je facturen kan een tijdrovend klusjes zijn. Je moet een best een groot aantal handelingen verrichten voor je de factuur uiteindelijk aan je leverancier kunt overmaken. En dat moet je dan ook nog eens doen naast je toch al drukke dagelijkse schema. 365Accounting staat voor de meest moderne ontwikkelingen en onderzoekt continu de mogelijkheden om haar gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

Daarom introduceren we vanaf vandaag "Automatische Incasso". Vanaf heden is het mogelijk dat wij onze maandelijkse factuur automatisch bij je incasseren zonder dat je er nog naar hoeft om te kijken! Je betaald altijd op tijd je factuur en hebt er geen omkijken meer naar. Ook tijdens je vakantie hoef je je nergens druk om te maken!

Informeer nu naar de mogelijkheden en vraag de automatische incasso snel bij ons aan!

7 weetjes die stress over je jaarrekening overbodig maken

De jaarrekening. Veel ondernemers krijgen ermee te maken. Jij ook? Voel je al de jaarrekening stress: lastige vragen van je boekhouder/accountant of slapeloosheid omdat je straks door je administratiedoolhof moet speuren naar bewijzen en argumenten? Niet nodig! In dit blog lees je handige weetjes, waardoor je dit jaar geen stress krijgt over je jaarrekening.

Wat is een jaarrekening?

De jaarrekening is een financieel verslag van je bedrijf. Daarin staat wat je hebt gedaan in een boekjaar en de financiële prestaties van je zakelijke activiteiten. De jaarrekening bestaat uit de balans (de waarde van je bezittingen, schulden en eigen vermogen), publicatie (winst- en verliesrekening) en een directieverslag met een schriftelijke toelichting op de bedrijfsactiviteiten.

Voor wie is de jaarrekening verplicht?

Heb je een besloten vennootschap (BV) of naamloze vennootschap (NV) dan ben je verplicht om een jaarrekening op te (laten) stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Ook stichtingen, verenigingen, coöperatie/waarborgmaatschappijen zijn jaarrekeningplichtig. Ben je ZZP’er en heb je financiering nodig van de bank, dan is een jaarrekening een goed middel om de bank te overtuigen.

Hoe stel ik een jaarrekening op?

Je kunt dit zelf doen; via Excel en Word of met behulp van jaarrekeningsoftware. Stel de jaarrekening zelf op als er je grondige kennis van hebt. Anders wordt het een heel vervelend en tijdrovend klusje. Is de materie je vreemd, laat de vervaardiging van je jaarrekening dan over aan een boekhouder of accountant.

Hoe en wanneer lever je de jaarrekening in?

Vanaf boekjaar 2016 is het verplicht om je jaarrekening digitaal aan te leveren. Doe dit uiterlijk 8 dagen na vaststelling. Opsturen via fysieke post naar de Kamer van Koophandel (KvK) is niet meer mogelijk. Digitaal aanleveren kan via de website van de KvK of via jaarrekeningsoftware in SBR. Deponeren via de site van de KvK is geschikt als je een 1 of enkele jaarrekeningen wilt indienen. Voor grotere aantallen is SBR de beste aanlevermethode. Deze functie zit standaard in specifieke rapportagesoftware.

Hoe bereid je de jaarrekening voor?

Wil je snel en goed de jaarrekening op (laten) stellen, dan is het essentieel dat je administratie bij is. Dus dat je alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar netjes hebt geregistreerd. Het klinkt een open deur, maar veel ondernemers houden de administratie niet nauwkeurig bij. Daarom zullen veel ondernemers de dagen tussen kerst en oud & nieuw gebruiken voor  het bijwerken van hun administratie. Of ze verwachten torenhoge rekeningen van hun boekhouder of accountant. Dat is zonde omdat je met de moderne boekhoudtools de administratie eenvoudig realtime actueel bij kunt houden.

 

De boekhouding: doe je het zelf of besteed je het uit?

Veruit de meeste ondernemers hebben een hekel aan het bijhouden van de administratie en willen alleen maar bezig zijn met de dingen waar ze goed in zijn; Het ondernemen zelf! Al die regels, wetgeving en belastingaangiftes en deadlines waaraan de ondernemer zich moet houden. Laten we vooral dan de tijd niet vergeten dat het voor de ondernemer kost om de administratie te doen.... Toch doen veel ondernemers nog altijd de administratie zelf. Vooral beginnende ondernemers kiezen er vaak voor om zelf de administratie te doen. Is er ook een andere manier?

Wat wil je bereiken?
Veel ondernemers denken dat het zelf voeren van de administratie geld bespaart. Je hoeft immers minder tijd de vragen van het administratie- of accountantskantoor en bent dus voordeliger uit. Dat zelf boeken heeft helaas niet altijd het gewenste resultaat. "De ondernemer wil het wel graag zelf doen, maar hebben vaak niet de benodigde kennis in huis. Omdat de prioriteit van de ondernemer niet ligt bij het voeren van de boekhouding komt de administratie vaak op de 500e plaats. Begrijpelijk, maar je hebt een stevige boekhouding wel nodig: "Met Cijfers meet je hoe succesvol je bent."

Ben jij beginnend ondernemer?
En doe je zelf de administratie om kosten te besparen? Let dan op dat het je juist geen geld kost! Dat gebeurt maar al te vaak bij beginnende ondernemers. Zo maken ze geen gebruik van voordelige regelingen, simpelweg omdat niemand ze erop wijst.Wat je ook vaak ziet bij beginners "Ze hebben geen geld opzij gezet voor de inkomstenbelasting die er aan zit te komen, weten nauwelijks of in de plus of min staan en dat alles leidt soms tot moeilijkheden.

Moet je dan alles uitbesteden?
Nee hoor – maar je kunt je accountant of boekhouder wel je boekhouding laten controleren, wat makkelijk gaat met een boekhoudprogramma waarin online meegekeken wordt. Door deze samenwerking is het doorvoeren van een correctie zo gebeurd.  “Zo krijg je geen nare verrassingen, maar krijg je wel het hoognodige inzicht. Bovendien kan hij of zij je helpen met zaken  waar niet alle beginnende ondernemers aan denken.”

Wil je toch wat zelf doen?
Met de Online starter van 365Accounting kun je heel gemakkelijk zelf je verkoopfacturen versturen. Je hoeft écht niet boekhoudkundig onderlegd te zijn om snel een factuur naar je klant te sturen. Voordeel van dit zelf doen, je bespaart direct op je kosten van de accountant of administratiekantoor omdat alles direct de boekhouding in gaat. Je loopt geen risico met dubbele factuurnummers en ook de BTW is geen enkel probleem!

Je ziet het. Met handige software ben je snel in staat controle over je boekhouding te krijgen en ook nog eens enkele duur betaalde euro's te besparen door enkele zaken zelf te doen? Benieuwd wat dit voor je kan opleveren? Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

Wintersport werknemer, kostenpost werkgever?

Rond deze periode trekt half Nederland massaal naar de Alpen voor hun welverdiende wintersportvakantie. Behalve werkgevers zitten daar natuurlijk ook werknemers tussen. Wat betekent het voor u als werkgever als uw werknemer met een been in een verkeerde hoek terugkeert? Wat kost u een zieke werknemer?

Als een werknemer geblesseerd de heimat weer verlaat, kan het maar zo zijn dat hij niet kan werken. Nu zullen de meeste ziektegevallen op korte termijn wel weer aflopen, maar het kan ook zijn dat u een langdurig re-integratietraject ingaat. Naast de ellende van het missen van een arbeidskracht en het zoeken van vervanging, begint er een enorme rompslomp aan re-integratie-activiteiten.

Kosten zieke werknemer

Ligt de werknemer compleet in de kreukels en is een terugkeer binnen de onderneming uitgesloten, dan kunt u wellicht 2 jaar gaan re-integreren. U praat dan gerust over re-integratiekosten van € 12.000, als het niet méér is. Hierbij tel ik de kosten van loondoorbetaling en vervanging nog niet mee. Valt u onder een cao dan kan het zijn dat u te maken krijgt met diverse toeslagen, aanvullingen en dergelijke; soms ook ná 2 jaar arbeidsongeschiktheid. Voor kleine werkgevers ligt overigens het wetsvoorstel om in plaats van 2 jaar 1 jaar ziekengeld door te betalen.

Laten we even op een rij zetten waar u dan tegenaan kijkt:

  • Loondoorbetaling zieke werknemer
  • Eventuele toeslagen vanuit de cao tijdens of wellicht ook ná 2 jaar ziekte
  • Kosten arbodienst
  • Eventuele kosten arbeidsdeskundigonderzoek en kosten van een re-integratie extern (spoor 2)
  • Advieskosten
  • Verhoogde premie voor de ziekteverzuimverzekering
  • Een verhoging van de gedifferentieerde ZW en of WGA premie (voor de duur van totaal maximaal 12 jaar!)
  • Alle tijd en energie die u als werkgever in de begeleiding van de re-integratie steekt

Moet u ziekengeld betalen?

Moet u dit als werkgever allemaal wel voor uw rekening nemen? De werknemer kiest toch immers zelf voor een ‘risicovolle’ wintersport? Bovenstaand klinkt wat overdreven, maar met deze vragen worstelen werkgevers vaker dan gedacht. Een kapotte knie na een middagje voetballen, een gebroken arm na een wedstrijdje mountainbiken. Zelfs kreeg ik ooit de vraag of een werkneemster recht heeft op ziekengeld naar aanleiding van complicaties na een cosmetische ingreep aan haar voorgevel. Het antwoord is in zulke gevallen steevast ‘ja’.

“Kunt u als werkgever
een
verbod zetten op
deelname aan
gevaarlijke
sporten of hobby’s?

Een zieke werknemer heeft recht op ziekengeld. Ook als dit (sport)blessures betreffen waar u als werkgever niets aan kunt doen. Tenzij de werknemer opzettelijk en doelbewust zijn arbeidsongeschiktheid veroorzaakt, of als er geen medische noodzaak is en het een vrijwillige keuze is die in de risicosfeer van werknemer ligt, dan zou het kunnen zijn dat hij geen recht heeft op ziekengeld.

Bewust ziek worden?

Zelfs als een werknemer beschonken achter het stuur kruipt, een ongeluk veroorzaakt en daardoor niet kan werken, kunt u de spreekwoordelijke portemonnee trekken. In alle genoemde situaties is het immers niet de opzet of de ‘doelstelling’ van werknemer geweest om arbeidsongeschikt te raken. Vanuit de wetgeving betekent dit: recht op ziekengeld en een kostbare re-integratie.

Geen ontkomen aan

Enkel in een erg specifiek geval deed de rechter een uitspraak dat de zieke werknemer wel recht heeft op ziekengeld, maar niet op de aanvulling tot 100%. Dit betrof een situatie waarin de werknemer veelvuldig uitviel wegens sportblessures, de werkgever de werknemer herhaaldelijk verzocht een minder blessuregevoelige hobby te kiezen én dit goed vastgelegde in een dossier. Eveneens was er sprake van een cao die in dit geval een opening bood vanwege de passage dat er geen recht was van een aanvulling tot 100% als er sprake is van “opzet, grove schuld of verwijtbare nalatigheid”.

Met andere woorden; het is praktisch onmogelijk om onder een loondoorbetaling uit te komen. Wellicht dat een cao een hele kleine handvat kan bieden de loondoorbetaling te matigen.

Sportende werknemers

Het geeft natuurlijk een erg dubbel gevoel. Enerzijds vraagt u zich af of u er vrolijk van wordt dat uw werknemer het aanstaande zaterdag in korte broek en hoge sokken opneemt tegen F.C. de Slagers uit Schoffeldorp. Anderzijds wijst onderzoek uit dat werknemers die sporten minder vaak verzuimen en stressbestendiger en productiever zijn.

Verbod op gevaarlijke sporten

Kunt u als werkgever een verbod zetten op deelnemen aan gevaarlijke sporten of hobby’s? Als werkgever heeft u niet veel te vertellen over wat werknemers in hun vrije tijd doen. Enkel als het gaat om specifieke situaties zou dit wellicht kunnen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vechtsporten.

“De werknemer kiest
zelf voor een ‘risicovolle’ 
wintersport”

En ook in dit geval wordt uw invloed waarschijnlijk beperkt tot enkel het verplichten van uw werknemer om voorzorgsmaatregelen te nemen. Aan vrijwel iedere sport zitten risico’s; de hand van u als werkgever reikt niet zo ver om daar wat over te kunnen zeggen.

Compromis ziekte werknemer

Op dit moment lijkt het erop dat het schipperen blijft tussen twee gedachtes. En als de werknemer het volgens u helemaal te gek heeft gemaakt, kunt u wellicht afspreken allebei een deel van het verzuim voor eigen rekening te nemen. En heel misschien dat de cao en uw zeer zorgvuldig bijgehouden dossier een kleine uitkomst kunnen bieden. Wat overigens niet wegneemt dat de re-integratie wel opgepakt moet worden. Veel meer kunt u helaas niet doen. Laten we dit maar beschouwen als uw ‘zoveelste’ ondernemersrisico.

BTW op oninbare vorderingen

Loopt u btw mis omdat uw afnemer de rekening niet heeft betaald? Vanaf 1 januari 2017 kunt u de BTW op deze oninbare vordering eenvoudiger terugvragen via de btw-aangifte. Dit kan zodra de factuur één jaar nadat het bedrag opeisbaar is geworden, nog niet is betaald.

Het komt regelmatig voor dat een afnemer een rekening niet kan of wil betalen. U als ondernemer hebt de btw die op de factuur staat wel al betaald aan de Belastingdienst. Op dit moment moet u deze afgedragen btw terugvragen door middel van een afzonderlijk teruggaafverzoek. In de praktijk is deze procedure ingewikkeld en tijdrovend en bovendien moet u aannemelijk maken dat uw afnemer niet heeft betaald en ook niet meer zal betalen. Lastig! Vanaf 1 januari 2017 wordt deze procedure sterk vereenvoudigd. Er komt een vast tijstip van oninbaarheid en u kunt de btw gewoon terugvragen door deze te verwerken in uw reguliere aangifte.

Tijdstip oninbaarheid
Een vordering wordt verondersteld in ieder geval oninbaar te zijn indien zij een jaar nadat zij opeisbaar is geworden nog niet aan u is betaald. Als echter op een eerder moment al duidelijk wordt dat er geen betaling zal volgen, ontstaat al op dat eerdere moment een recht op teruggaaf. U kunt dan de btw ook eerder terugvragen.

Verwerking in de btw-aangifte
Vanaf 1 januari 2017 is ook een afzonderlijk teruggaafverzoek niet meer nodig. U vult de oninbare btw gewoon in op uw reguliere btw-aangifte. Ontvangt u het factuurbedrag later (deels) alsnog, dan moet u de btw daarover natuurlijk weer gewoon op uw aangifte vermelden en afdragen.

Schuldig gebleven btw
Afnemers brengen de aan hen gefactureerde btw in aftrek in de aangifteperiode waarin zij de factuur ontvangen. Ook als zij de schuld (nog) niet betalen. Als deze schuld – ten minste na één jaar – nog niet is betaald en als oninbaar wordt bestempeld, moet de niet-betalende afnemer die btw aangeven en terugbetalen. Betaalt hij alsnog, dan kan hij de btw natuurlijk weer terugvragen. Dit alles ook via de reguliere btw-aangifte.

Ondernemerstips 2016 / 2017: Auto

De autobelastingen veranderen in 2017 ingrijpend. Deze wijzigingen vloeien voort uit de eerder dit jaar aangenomen Wet uitwerking Autobrief II. Ook op úw autokeuze kunnen zij een grote impact hebben. Waar kunt u nu alvast op inspelen om te voorkomen dat u straks teveel betaalt?

Wijzigingen autobelastingen in 2017

Van 2017 tot en met 2020 worden de CO2-normen voor de BPM-tariefschijven jaarlijks verder aangescherpt. Vooralsnog heeft dit relatief weinig invloed op de prijs van kleine, zeer zuinige auto’s. Veel grotere, in verhouding minder zuinige auto’s, worden door deze maatregel wel beduidend duurder.

De wegenbelasting (MRB) voor alle personenauto’s gaat in 2017 met 2% omlaag. Plug-in hybrides blijven tot en met 2020 nog profiteren van het MRB-halftarief. Wel vervalt vanaf 2017 voor deze auto’s de nu nog geldende aftrek van 125kg bij de bepaling van hun gewichtsklasse voor de MRB. 

Daarnaast blijven volledig elektrische auto’s tot en met 2020 vrij van BPM én MRB. Eigenaren van deze auto’s profiteren tot die tijd bovendien van een lagere energiebelasting als zij gebruik maken van openbare laadpalen.

Vervang uw zakenauto nog dit jaar

Bent u van plan om binnenkort een nieuwe auto (van de zaak) uit te zoeken? Houd dan zeker ook rekening met de nieuwe regels voor de fiscale bijtelling. Hoe zit het ook alweer? De gunstige bijtellingspercentages van 15% en 21% verdwijnen per 1 januari 2017. Vanaf dat moment zijn er voor nieuwe auto’s nog maar twee bijtellingscategorieën: een standaardtarief van 22% en een 4%-tarief voor auto’s zonder directe CO2-uitstoot (0 g/km). 

In 2017 overstappen naar een nieuwe auto van de zaak kan uw maandlasten dus fors doen stijgen. Het kan voor u financieel aantrekkelijk zijn om uw huidige zakenauto nog dit jaar te laten vervangen, zodat voor u nog tot 60 maanden lang de voordelige bijtellingsregels uit 2016 blijven gelden.

Valt de auto van uw keuze in 2016 nog in de hoge 25%-categorie? Gaat u dan vooraf na of het voordeliger is de eerste tenaamstelling uit te stellen tot in 2017. In dat geval valt de auto namelijk in de nieuwe 22%-categorie. Hoewel de BPM tarieven voor met name grotere en minder zuinige auto’s vanaf 2017 iets stijgen, zult u het hogere BPM-bedrag in veel gevallen al snel terugverdienen door de lagere bijtelling.

Overgangsregeling

Valt uw huidige auto op dit moment in een gunstige bijtellingscategorie? Dan geldt een overgangsregeling waardoor u tot 60 maanden lang van die lagere bijtelling profiteert. Heeft uw auto echter een eerste tenaamstelling in 2016 of eerder, en valt deze nu onder het 25%-tarief? Dan zakt uw bijtelling in 2017 niet naar 22% en blijft voor u het hoge tarief ook vanaf 2017 gelden. 

365 Introducteert 365College

Vanuit onze cliënten ontvangen wij steeds vaker de vraag om een stukje extra ondersteuning als het gaat om het werken met Exact Online, het efficiënt runnen van de organisatie en het snel op touw zetten van een soort van targetsysteem binnen de eigen organisatie.

Om aan deze behoefte te voldoen introduceren wij met ingang van 1 maart a.s. het 365College. Een eigen educatieprogramma waarbij wij u en uw medewerkers op een prettige en snelle manier trainen in het werken met Exact Online, efficiënt samenwerken en doelgericht uw bedrijfsprocessen sturen.

De komende weken zullen wij u via deze website voorzien van het volledige programma, de kosten en de mogelijkheden van deze dienstverlening.

Wilt u op de hoogte blijven van deze ontwikkeling of heeft u vragen? Vul dan ons contactformulier in.